Wat is epilepsie?

 

Bij epilepsie heb je een tijdelijke verstoring in je hersenen. Een soort kortsluiting. Dat noemen ze een epileptische aanval.

Meestal duren epileptische aanvallen maar kort, zoals een paar seconden of minuten. Soms duren ze langer. Hoe een aanval eruitziet verschilt per persoon en per aanval. De symptomen of kenmerken zijn dus bij iedereen anders.

 

Ik loop mee!          Ik doneer!

 

Verstoring in de hersenen

Epilepsie ziet er dan wel bij iedereen anders uit, maar het begint altijd in de hersenen. In onze hersenen praten miljarden hersencellen met elkaar. Dat doen ze via elektrische pulsjes. Daardoor kun je lopen, praten, denken, zien. Bij een epileptische aanval is er een plotselinge verstoring in de hersenen. Door die ‘kortsluiting’ heb je even geen controle meer over je lichaam.

 

Verschillende soorten aanvallen

Er bestaat niet één soort epilepsie. De meest bekende epileptische aanval is als iemand op de grond valt, even buiten bewustzijn is en gaat schokken met armen en benen. Maar er zijn veel meer soorten epileptische aanvallen. Je kunt ook alleen een vreemde tinteling voelen, niet uit je woorden komen of even voor je uit staren. Hoe een aanval eruitziet, hangt af van waar de ‘kortsluiting’  in de hersenen zit. In een klein deel of overal.

 

Epilepsie verstoort levens

In Nederland worden 200.000 mensen direct geraakt door epilepsie en ruim een miljoen mensen met een partner, kind, broer of zus, ouder of collega met epilepsie. Een leven met epilepsie is een leven met onzekerheid. 30% van de mensen met epilepsie wordt ondanks medicijnen niet aanvalsvrij. En er overlijden jaarlijks zo’n 300 mensen aan de gevolgen van een aanval. 

Deze mensen zetten zich in onder één vlag: EpilepsieNL. Eén sterke beweging met maar één doel: samen het leven van mensen met epilepsie beter maken.