Waarvoor zamelen we geld in

Samen zorgen we voor een beter toekomstperspectief voor mensen met epilepsie. Met jouw deelname kunnen we nieuwe stappen zetten om onze doorbraakagenda te realiseren:

  1. Ontwikkeling van aanvalsdetectie
  2. Vooraf weten welk medicijn werkt
  3. Reparatie van epilepsiegenen
  4. Verbetering van zorg

 

 

Steun ons werk          Loop mee

 

Ontwikkeling van aanvalsdetectie 

Voor onderzoek naar nieuwe medicijnen en de beste behandelingen, is het belangrijk dat aanvallen nauwkeurig geregistreerd worden. Met een thuis-EEG wordt het mogelijk om aanvallen direct te detecteren en zelfs op te merken voor ze daadwerkelijk plaatsvinden. Dan kunnen draagbare detectie-apparaten worden ontwikkeld, die de levens van mensen met epilepsie enorm zullen verbeteren.

 

Vooraf weten welk medicijn werkt

Op dit moment kan het een paar jaar duren voordat iemand het juiste epilepsiemedicijn in de juiste dosering slikt. Het is dus iedere keer een individuele, soms langdurige en vermoeiende, zoektocht naar het beste anti-epilepticum. Als onderzoekers epilepsiemedicatie kunnen testen op gekweekte minibreintjes en de effecten daarvan kunnen vertalen naar de mens, dan zou dat enorm veel tijd en energie schelen.

 

Reparatie van epilepsiegenen

Dankzij wetenschappelijke ontwikkelingen kunnen genetische afwijkingen in de mens nu gerepareerd worden. Als dat mogelijk wordt voor de genen die zorgen voor epilepsie, dan wordt genezing van epilepsie in de toekomst mogelijk. Daar is veel onderzoek voor nodig, zoals onderzoek naar welke nog onbekende genen betrokken zijn bij epilepsie en hoe deze genen gerepareerd kunnen worden.

 

Verbetering van zorg

De zorg voor mensen met epilepsie kan erg complex zijn. Vaak zijn er verschillende mensen en organisaties bij betrokken. Denk bijvoorbeeld aan neurologen, epilepsieverpleegkundigen, maatschappelijk werkers in ziekenhuizen en in de epilepsiecentra SEIN en Kempenhaeghe, revalidatiecentra, scholen en gemeenten. Wij dragen bij aan epilepsiezorg van nog hogere kwaliteit, kortere lijnen met en tussen behandelaars, zorg dichtbij huis en minder administratieve rompslomp. 

 

Ervaringsverhalen